Ett av de första misstagen man gör som nybörjare är att så allt på en gång. Ivrig öppnar man fröpåsarna i april och sår rad efter rad med sallater och rädisor. Sedan glädjs man åt att det växer och gror och lägger bort fröpåsarna för säsongen.
Problemet med det är att allt blir skördeklart samtidigt. Och
sallat går som bekant inte att lagra. Under två veckor äter man
desperat så mycket sallat man bara kan. Man ger bort till vänner och
familj och försöker ignorera det faktum att sallaten börjar smaka
beskt. Sedan har man ingen sallat i resten av juli, augusti, september och oktober. Och marken i köksträdgården står bar och outnyttjad.
Istället vill jag rekomendera att man sår lite, men ofta. Istället för fem rader med rädisor eller majrovor (neper), så en rad med två veckors mellanrum genom hela säsongen. På så vis kan du gå ut och skörda under tio veckor istället för bara två veckor. En annan fördel med denna metoden är också att du sprider ut risken för att något ska gå fel. Du har fler sådder på gång, så det är inte hela världen om en av dem misslyckas.
Men detta gäller inte bara snabbväxande grönsaker som rädisor, majrova, sallat, spenat, kålrabbi (knutekål), ruccola och liknande. Även grönsaker som visserligen går att lagra, smakar oftast bättre när de är färska. Prova till exempel att så flera omgångar av sommarmorötter, kålrot, rödbetor, spetskål och sockerärtor.
Förodla allt förutom morötter och ha småplantor på gång, klara att sättas ut när det blir plats över i landet. Bredså ett gammalt glasspaket med sallater, så kan du bara fiska ur några och trycka ned i marken när det blir plats över någonstans. Inte gör det för komplicerat om du nyss börjat med odling. Det kan vara väldigt demotiverande att behöva kasta mat man arbetat för att få fram.
Uppsummering; Så ofta och skörda ofta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar