Den ursprungliga dammen på vår gård är riktigt stor och den var en viktig faktor i vårt val av att köpa gården. Det finns fisk i den (förmodligen Ruda/Karrus) och grannarna berättar att det var hit man gick för att såga sig is på vintern. Isen var förstås nödvändig för att kunna lagra smör och annat under de varma sommarmånaderna. Det är sannolikt att den också gav vatten till gårdens djur men detta vet vi lite om.
Idag är inte dammen längre livsnödvändig för oss som bor här. Vi har kommunalt vatten i kranen och kylskåp. Så har nog också många tänkt när de grävt igen sina dammar och nu finns det alltför få kvar. Tack och lov gjordes en inventering i vårt område under nittiotalet som visade att vi hade Stor salamander (Triturus cristatus) i dammen och den fick ligga i fred fastän tidigare ägare säkert helst velat se den igenfylld och omgjord till traktorparkering.
Förutom grodor, paddor, trollsländor, gråhäger och annat djurliv som uppehåller sig i dammen har vi också tama ankor. De är absolut vattenlevande djur och trivs bäst när de kan bada och söka tillflykt till vattnet hela tiden. Det är en sorg på vintern när vattnet fryser och ankorna tvingas upp på land.
Den stora dammen har vi renoverat genom att gräva ur i ena änden där den var på väg att växa igen. Vi har också valt att gräva ut två nya dammar på vår gård. Eftersom vi har såpass lerig jord har vi inte behövt att göra något annat än att gräva ut med grävmaskin. Dammarna har sedan fyllt sig själva och tätats efterhand på grund av den fina leran i jorden.
Det finns flera grunder till att vi vill ha fler dammar på vår gård;
Dels vill vi öka mångfalden av biologiskt liv på gården; både fåglar, amfibier, insekter och växter trivs förstås i dammar, men också randzonerna som uppstår mellan två olika biotoper ger husly åt en mängd liv.
Vi märkte också att det fanns platser som oansett blev väldigt våta och då ville vi hellre gräva ut och leda mer vatten just dit. Det var en naturlig plats för en våtmark.
Vi ville ha fler vattenresurser för våra djur. Framförallt ankorna, men också som extravatten åt hönor och andra djur vi skaffar i framtiden.
En av dammarna fungerar också som avrinningsplats för vårt reningsanlägg för gråvatten. Vattnet som kommer ur reningsanlägget är helt rent, men vi tycker ändå det känns bra att det får ytterligare ett stopp innan det rinner vidare nedför slänten och ut i bäcken.
I nuläget vattnar vi inte odlingarna med vatten från dammarna, men detta kommer bli ett av projekten framöver. Då behöver vi en pump, men vi måste också filtrera vattnet och möjligen testa det innan vi använder det.
Eftersom dammen är naturlig, ganska grumlig och full av blodiglar har vi aldrig använt den för att bada i. Men under vintern används den som skridskobana. Kan rekommenderas.
Detta är nu utsikten från vårt köksfönster och vi känner oss tacksamma för salamandern som stoppade tidigare ägare från att fylla igen den!
Ramlade in på din blogg av en slump och jag ÄLSKAR den! Står själv i drömmar om självhushållning och inspireras så himla mycket av folk som skriver om det. Fortsätt snälla! 😃
SvaraRaderaVad roligt att du hamnade här Ida! Jag påbörjade denna bloggen tidigt förra året, men sedan hann jag inte med den, men den kommer nog få en ny chans att liva upp sig i år. :)
Radera