torsdag 8 februari 2018

Kryddor att börja med

Om man inte har så stor yta att odla på är kryddor ett utmärkt förstaval. De tar inte stor plats och kan vara både dyra och av dålig kvalitet om man ska köpa färska i butiken. Vilka kryddor man använder är förstås väldigt individuellt och hä rpå gården odlar vi många. Men här kommer mina tips på vilka jag skulle välja om jag bara fick fem. Tre skulle jag köpa som färdiga plantor och två skulle jag fröså.

Köp färdig planta

Gräslök. Detta är den enklaste av alla kryddor. Den är perenn (flerårig) och kommer upp supertidigt på våren. Man kan klippa ned den helt flera gånger under en säsong och den kommer upp gång på gång ändå. Faktiskt så borde man klippa ned den några gånger för att den ska bli fin och frisk. Avklippet kan hackas och frysas eller torkas. Den tillför vardagslyx och härligt frisk löksmak till nästan vilken rätt som helst.


Timjan är också en flerårig planta som klarar sig över vintern om den står i marken. Det finns lite olika varianter, men vanlig kryddtimjan blir som en liten vedartad buske. Timjan är ypperlig att klippa ned och torka, för att sedan använda hela året i matlagningen. Det ska inte mycket till innan man har blivit helt självhushållen på timjan.

Mynta. Detta är en krydda man bör vara försiktig med vart man planterar då den ivrigt sprider sig med hjälp av rotskott. Den är också flerårig och enkel att få att växa i vårt klimat. Den kan med fördel placeras på en skuggigare plats än de andra kryddorna. Vi använder framförallt mynta till te. Då plockar vi bara en färsk kvist, lägger i en kanna med varmt vatten och dricker. Man kan förstås också torka den. I matlagningen använder vi finhackad mynta i tzatziki eller andra kalla såser. Och så får vi inte glömma favoritdrinken, Mohito! 

Tätt planterad persilja skapar ett bladverk som skuggar ogräset.

Fröså själv

Persilja. Persilja är en tvåårig växt, men vi sår den på nytt varje år. Fröna är tröga till att gro och det kan löna sig att lägga de i vatten över natten innan man sår dem i krukor inne. När man sedan planterar ut dem, ser de små och pluttiga ut, men under sommaren kan plantorna bli riktigt omfångsrika och tunga. Vi planterar dem tio centimerer mellan plantorna och 20 cm mellan raderna i våra bäddar och får en tät fin matta av persilja. Persilja är perfekt att frysa med stjälkar och allt. När du ska ha lite i maten, krossar du påsen med den frysta persiljan och vipps har du "finhackad" persilja klar till bruk.  

Dill. Detta är ett måste i vårt kök och vi använder en massa dill. Bortsett från alla uppenbara fiskrätter och räkmackor som kräver dill, vill jag också tipsa om dill på smörgåsen. Detta tipset plockade jag upp av Sara Bäckmo som driver Skillnadens trädgård (allt hon skriver rekomenderas varmt!). Dill är ettårig och måste alltså också sås på nytt varje år. Märkligt nog kan dill ibland vara väldigt svårt att odla. En del upplever att dillen spirar villigt, medan andra upplever att fröna kan ta väldigt lång tid på sig att gro. Till skillnad från de andra kryddorna kan plantorna lätt få sjukldommar och löss, men det är en så oumbärlig krydda att det är värt besväret! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar