måndag 26 februari 2018

Kläcka kycklingar

En vecka gammal - kläckt i inkubator
Många av oss som vill producera mer av vår egen mat håller höns och det finns många goda grunder till varför just höns passar så bra för självhushållaren. Jag vill i detta inlägget skriva lite om att kläcka kycklingar, hur vi gör det och vad man ska tänka på.

Naturlig ruvning
Om man redan har en flock med hönor, samt en tupp, kan man få ynnesten av att bevittna en hönemor som ruvar fram kycklingar. Olika raser har olik stor ruvvillighet. Medan en del lantraser gärna lägger sig att ruva, vare sig man vill eller inte, kan det vara svårt att egenkläckta kycklingar om man har en värphybrid (t.ex. Lohman). Det går inte att "tvinga" en höna att ruva. 

När hon är redo märker man det genom att hon lägger sig platt på äggen i värpredet och kurrar när man plockar äggen. Om hon sedan ligger på samma sätt i flera dagar på rad vet man att hon vill ruva. Om man inte vill att hon ska ruva får man helt enkelt ta bort äggen varje dag (de går helt fint att äta så länge hon inte legat flera dagar på dem!). 

Om man vill låta henne ruva, kan man lyfta henne över i ett flyttbart rede som placeras på marknivå i hönshuset eller i en separat bur. Välj ut de ägg som du vill ruva fram och lägg under henne. Det kan hända att hon ombestämmer sig och inte längre vill ligga kvar på äggen när du flyttat henne, då kan du prova igen vid ett senare tillfälle. 

I början av ruvperioden (som varar ca 20-25 dagar) är hon uppe och äter, dricker och gör ifrån sig med jämna mellanrum. Avföringen kommer gärna i stora (och illaluktande!) mängder när hon väl reser sig, detta är helt normalt. Mot slutet ligger hon mer still. Om det är kallt kan det hända att ruvningen tar betydligt längre tid än vanligt. 

En nykläckt kyckling under sin duktiga hönemor

När kycklingarna väl är kläckta sköter hönemor det mesta. Hon visar dem var vatten och mat finns och håller dem varma. Det kan vara fint för dem att gå i en separat bur i början, men hönemor är duktig på att skydda sina små mot resten av flockmedlemmarna om de går tillsammans.

Inkubator - äggkläckningsmaskin
Om man inte har hönor från början, inte har någon ruvvillig höna eller vill kläcka fram större antal kycklingar på en gång, kan man använda en inkubator. Detta är en maskin som simulerar hönans ruvning genom att ge värme och riktig luftfuktighet. Många modeller vänder också äggen med jämna mellanrum och har man möjlighet skulle jag rekommendera denna typen. Men det finns många olika modeller och storlekar att köpa, mer och mindre avancerade. (Obs; följ instruktionerna som följer med din maskin.)

Inkubator med plats för 48 ägg. Plattan med ägg sätts in i maskinen och den vänder automatiskt äggen varannan timme. Om temperatur eller luftfuktighet blir för låg eller hög piper maskinen.
Det man måste tänka på vid kläckning i maskin är att kycklingar kan klara sig i 48 timmar utan mat och vatten. Man skall absolut inte öppna maskinen när de första kycklingarna är kläckta, utan låta dem vara där till alla ägg är färdigkläckta. Om man öppnar maskinen i förtid så sjunker luftfuktigheten och hinnorna i de kvarvarande äggen kan bli så torra att de andra kycklingarna inte kommer ut. Ibland tar det mer än 48 timmar för alla att kläckas, men då bör man öppna så fort som möjligt och fylla på lite extra vatten i maskinen. 

Om en kyckling inte klarar av att komma ut på egen hand står man inför ett ofta problematiskt beslut. Oftast så innebär detta nämligen att kycklingen inte är stark nog att klara sig, den kanske har en missbildning eller är nedsatt av andra grunder. Många hävdar att de hjälpt kycklingar ut ur ägg och dessa vuxit till starka fina individer. Man kan förstås prova detta, men personligen har vi aldrig varit med om att det har gått bra. Varje gång vi har hjälpt någon ut har vi senare tvingats avliva den. Man kan inte ruva fram kycklingar om man inte är beredd att avliva ett skadat eller missbildat djur. Bara så det är sagt.

En vecka gamla
Kycklingarna växer väldigt fort. På bara fyra veckor har de gått från söta dunbollar till lite halvfula dinosaurieliknande ynglingar. Fram tills de är fullt befjädrade behöver de en värmelampa eller en hönemor som värmer dem. Beroende på ras så blir de könsmogna runt 5-6 månader och det är först då tupparna börjar gala och hönorna lägga ägg. 

Kycklingar fyra veckor gamla

Kycklingar ca 2,5 månader
Att kläcka egna kycklingar är väldigt roligt och man kan få dem väldigt tama om de vants vid människor från första början. Det är alltid lika otroligt att det kan bli ett liv av ett ägg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar