De flesta som har tagit steget till att bli mer självhushållna väljer att börja med just hönor. Det gjorde också vi, och det är ett val som vi varit väldigt nöjda med. Här kommer tio goda grunder till varför;
1. Du får ägg!
Detta är kanske den första och mest uppenbara anledningen att skaffa hönor. Ägg är nyttiga och goda och de flesta familjer kan inte få för många ägg. Ett tips om det sker är att helt enkelt börja äta rejäla omeletter till lunch eller middag. Då går det åt!
2. Du får kött.
Detta kanske man inte tänker på i första hand, men man kan gärna skaffa ett gäng med kycklingar på våren och sedan slakta dem under hösten. Det går att göra med alla raser, men du får förstås mer kött, ju större ras du har. (En ting många inte vet är att kycklingarna man köper i butiken inte är könsbestämda, man äter alltså både tjejer och killar.)
3. Man kan ha dem i stan.
Vi skaffade de första hönorna redan när vi bodde i ett villaområde, då
bara tre stycken damer och ingen tupp. De var av rasen Lohman, en
klassisk värphybrid som lägger ett ägg om dagen. Att ha några få hönor
när man bor i tättbefolkat område kan vara ett mycket gott alternativ
och det behövs absolut ingen tupp om man har få hönor och ingen önskan
om att få egna kycklingar.
4. Det är roligt att kläcka egna kycklingar.
Att
stoppa vanliga ägg som man kunde haft till frukosten, in i en inkubator
(äggkläckningsmaskin) och 21 dagar senare få sprillans levande
kycklingar är helt otroligt. Och om man har en höna som vill ruva (ligga
på äggen tills de kläcks) så kan man få det stora nöjet att se livet i
sin fulla glans. Hon ruvar så troget i flera veckor och sedan skyddar
hon dem och visar dem hur man finner mat och vatten. Det är en grund
till att man använder uttrycket "hönsmamma".
Innan man skaffar hönor själv kan det verka krångligt med alla namn och raser som diskuteras i hönsforum och böcker på temat. I början behöver man inte bry sig så mycket om det, men det kan vara smart att skaffa en liten ras om man bor inne i stan, då tar de mindre plats helt enkelt. Men allteftersom, blir detta med raser väldigt spännande och kan resultera i en oväntad sammlarmani.
6. De kan jobba i trädgården.
Hönor älskar att krafsa och rota i marken. Se till att utnyttja det, stoppa in dem i växthuset eller släpp dem lös i köksträdgården eller i komposten. Då får du samtidigt gödslat där.
För oss som inte var vana med djur kändes det i början som ett ganska stort steg att anskaffa dessa fåglar, som har både vingar, klor och näbb. Det är lätt att se att deras förfäder var dinosaurier! Men man blir fort van vid deras beteenden och inser att de är riktiga personligheter. De har en massa speciella läten som man lär känna och det är underbart att sitta och se på dem. Speciellt om man har en tupp som är duktig och visar sina damer vart maten finns. Vem behöver scrolla meningslöst på facebook när man har hönor att se på under kaffepausen?
8. De är lagom stora.
Nu finns det förstås väldigt stora hönsraser, men om man jämför med en get eller en gris, så är hönor ändå ganska hanterbara. Man kan stoppa in dem i en papperslåda när man åker och hämtar dem och det tar inte lång tid att slakta en höna.
9. Du får gödsel.
Om du inte själv odlar så kan gödslet förstås vara ett besvär, men i så fall bör du sätta igång och odla eller fråga runt om någon annan med gröna fingrar vill ta emot gödningen. Kom bara ihåg att hönsgödsel är väldigt starkt och rikt på nitrogen vilket kan bränna plantorna om du tar för mycket.
10. Du kan sälja ägg.
Om du råkar skaffa fler hönor än vad er familj behöver (väldigt lätt hänt, för det är så roligt!), kan du sälja överskottsägg till familj och vänner. Det är en lättomsättlig vara, då nästan alla äter ägg och många idag vet hur illa industrihönor har det. Se däremot till at inte underprisa dig själv, så att du betalar mer för foder och arbete än vad du får för äggen.
Hei! Har så lyst til å skaffe 3-4 høns. Vi bor landlig til, men i et villaområde. Avskjermet med hekk, men dog. Jeg er litt bekymret for lyd, og evt lukt. Jeg ser nå at du faktisk kan lease høns med hus! Har du noen tanker?
SvaraRaderaHej Marielle, så länge du inte har en hane så låter inte hönor mycket. De kacklar ofta precis efter att de lagt ett ägg, men detta är inte ett störande ljud såsom hanegaling kan vara. Lukt är heller inget problem. Givetvis förutsatt att du håller efter och städar ur hönshuset. Jag planerar att göra ett blogginlägg med tips till hönshuset efterhand. :)
Radera