måndag 27 september 2021

Ditt matskafferi behöver inte vara snyggt

 

Det är lätt hänt att misströsta när man ser sin egen odling i jämförelse med andras i sociala medier. Andra verkar ofta ha större och mer ordnade odlingsområden, välskötta gångar fulla av ny träflis, struttande friska plantor med perfekta radavstånd. Så är det förstås inte, eftersom vi alla väljer att porträttera de fina delarna av våra liv, men ändå kan det ge upphov till känslor av mindrevärde.

Orsaken till att man odlar grönsaker i raka rader och håller det ogräsfritt är förstås för att effektivisera odlandet och ge grönsakerna bästa möjliga förutsättningar, men även i de tillfällen då man fått angrepp av skadedjur, ogräset vuxit till en djungel eller plantorna gått i blom, kan det finnas mycket mat att skörda. Hur köksträdgården ser ut är mindre viktigt än vad man tar med in på köket, och vad man faktiskt gör av det man har.

Som exempel består dagens middag av bortglömda rädisor från en pallkarm som huvudsakligen består av våtarv, en squash som ruttnat i ena änden, övermogen broccoli, rotselleri som nästan inte växt på grund av torka, samt en fänkål som gått i blom. Men ändå blir det ett rejält tillskott till middagen.

Om vi tror att grönsakerna måste se ut som i butiken för att kunna ätas, måste vi odla en långt större mängd för att tillfredsställa våra behov, så en del av självhushållandet handlar också om nöjsamhet och att tillvarata de resurser vi har. 

Även om ens trädgårdsskafferi inte ser likadant ut som alla andras.  

tisdag 21 september 2021

Saker du INTE måste ha i ditt kök

Vi lever i ett överflödssamhälle, och även om de flesta inser att man inte behöver ha den nyaste telefonen eller fyra olika spelkonsoller, så är det ändå många föremål som köps in till våra hem utan någon vidare eftertanke, men måste du verkligen köpa en ny brödrost om din gamla går sönder?

Hur ofta rostar du bröd egentligen, och är det möjligen så att det går att göra det i ugnen istället? 

 

Om man älskar rostat bröd och de gyllne knapriga skivorna förgyller varje söndagsmorgon, så kanske man borde köpa en ny, men många av oss trillar i fällan av att tänka att man måste köpa en bara för att ”det är så det ska vara”. 

Det finns många uppfattningar om vad som ska finnas i ett komplett hushåll. En del sådana idéer har vi med oss från våra föräldrar och baseras på vad som fanns i vårt barndomshem, andra konventioner har vi snappat upp från vänner och media genom livet.

För att ge en liten motvikt till detta så kommer här några exempel på hushållsartiklar som ofta anses som självklara i ett hushåll, men som man faktiskt inte alls måste ha;

·        Mikrovågsugn – Tina maten genom att ta ut den ur frysen dagen innan, eller lägg den i varmt vatten. Värm mat i kastrull, ugn och stekpanna.

          Vattenkokare – Kastrull på spisen, enklaste saken i världen.

·         Kaffekokare – Om man nu vill ha filterkaffe, och inte presskaffe eller espresso, så räcker fint att äga en filtertratt. Koka upp vatten och häll över, det är inte svårare än så. Gör du större mängder så kan det vara smart att sätta filtertratten över en termos, men annars kan du göra den direkt över en kopp.

Samma rannsakning kan även göras för andra köksredskap så som bakmaskin, sodastreamer, kaffekvarn, mixer, våffeljärn, toastjärn, elvisp och så vidare. Kanske använder ni dessa saker flitigt, men nästa gång något i ditt hushåll går sönder, fundera över hur mycket du använder den och om du verkligen måste köpa en ny. Om inte, så kan det vara en möjlighet att få lite mer plats på köksbänken till sådant som verkligen skänker dig glädje istället.



tisdag 14 september 2021

Nypon på ett enklare sätt

Fulla av c-vitamin hänger de runtomkring i hela landet och kan plockas under flera månader. Egentligen ett perfekt bär för den som vill tillvarata gratis resurser, men problemet är alla jobbiga kliande frön som finns i mitten. Man kan rensa bären, och sedan torka dem eller koka soppa på dem, men det är ett pilligt och ganska irriterande arbete, och på grund av detta har vi sällan bemödat oss att ta vara på just nypon, men i år tror jag ändå att vi äntligen klurade ut ett sätt som passar oss. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Såhär gjorde jag; 

1. Plocka nyponen, skär av stjälk och resterna efter blomman i toppen.

2. Skölj bären och koka sedan i rejält med vatten tills de blir mjuka.

3. Mixa alltihopa med en stavmixer.

4. Nu har du en orange sörja, full av hårda stenar som mixern inte skadat det minsta. Eftersom jag inte hade någon större mängd valde jag att hälla massan genom en sil för att sortera ut kärnorna. Detta moment är lite söligt och tar en stund och har man större mängder bör man nog använda passersatsen på en köksmaskin, men för min del fungerade det fint.

Purén kan sedan användas för att koka nyponsoppa med hjälp av lite mer vatten, socker och potatismjöl, men för vår del var det nyponte som lockade. Därför torkade jag den ganska tjocka massan i vår torkmaskin och körde sedan alltihopa i mixern för att få ett nyponpulver. Detta kan man sedan röra ut i kokande vatten för att få ett friskt och nyttigt te fullt av c-vitamin, eller så kan man förstås också använda det i brödbak, smoothies och liknande.  

 

Nypon är, enkelt förklarat, rosens frukter. Det finns inga giftiga nypon, så man kan plocka nypon i hela landet, både vilda och odlade. Det blir förstås mer nyponkött om man plockar stora sorter.

måndag 13 september 2021

Tillbaka

Mycket har hänt sedan jag startade bloggen Jordliv och om någon i framtiden skulle gå tillbaka och läsa gamla inlägg så kommer de att se att det gått över två år mellan inläggen. Min intension var från början att skapa en blogg där jag kunde dela med mig av saker jag själv undrat över, dela tips och erfarenheter om självhushållning från vårt småbruk här i Norge, samt att lära mig nya saker genom att skriva om dem.

 

Under våren 2019 mötte jag av olika anledningar den berömda väggen, och övergav därför bloggprojektet. Sedan dess har jag både slutat odla grönsaker kommersiellt i min firma Jordnær mat, och sedan börjat igen i mikroskopisk skala. Jag har dock hela tiden fortsatt att skriva, fast då i skönlitterär form. Efter mycket kämpande har jag nu blivit antagen av Bokfabriken, som i början på nästa sommar släpper min debutroman. (Det är en spänningsroman som inte alls handlar om självhushållning.)

Livet tar sina vändningar, och vi får se hur länge eller hur omfattande mitt bloggande blir, men just nu har jag planer om att skriva ungefär ett inlägg i veckan med olika teman som spänner från självhushållning, minimalism, odling, matkonservering, djurhållning, gårdsliv, personlig utveckling och annat som intresserar mig och förhoppningsvis någon mer där ute i etern.

Både pandemi och klimatförändringar fortsätter att väcka en oro hos många och jag tror att fler med mig önskar att hitta ett bättre sätt att leva på som inte inkräktar alltför mycket på vår redan belastade planet. Detta är alltså en blogg för oss som önskar oss ett mer jordnära liv. 

Ett jordliv helt enkelt.